Raza: Oprit
Raza: km
Set radius for geolocation
post-title 10 trucuri ascunse în Windows 10

10 trucuri ascunse în Windows 10

10 trucuri ascunse în Windows 10

10 trucuri ascunse în Windows 10

Sistemul de operare Windows al celor de la Microsoft nu este un software oarecare. El este dezvoltat dintr-un  mozaic de caracteristici foarte bine reglate. Fiecare caracteristică individuală este, în schimb, rezultatul unei echipe de ingineri dedicați care crează cea mai bună experiență posibilă, deseori personalizabilă. Așa că, în aceast vast și complex software, este explicabil să mai găsim tot felul de opțiuni, mai mult sau mai puțin ascunse, de care majoritatea nici nu au habar.

După cum se adeverește există tot felul de trucuri ascunse sub interfața grafică a sistemului de operare Windows. Este nevoie doar de puțină documentare.

În acest articol vă voi prezenta o listă cu 10 sfaturi practice care vă vor ajuta să vă măriți productivitatea de zi cu zi în lucrul cu sistemul de operare Windows 10. Sau cel puțin, sunt niște lucruri de care chiar nu știați. Unele dintre ele au fost disponibile și în versiuni anterioare ale Windows, în timp ce altele au apărut în această versiune recentă a celor de la Microsoft.

Probabil că știți câteva din aceste trucuri prezentate, dar cu siguranță nu le veți ști pe toate. Acestea au fost testate pe 2 laptopuri care rulează Windows 10 și pe un altul care rulează Windows 7.

windows 10 meniu secret

1. Meniul de start secret

Dacă sunteți un fan al Meniului de Start vechi, fără acele plăcuțe care se tot actualizează, îl puteți avea din nou – în mare măsură. Dacă dați click – dreapta pe pictograma Windows din colțul din stânga jos al ecranului, veți observa că va apărea un meniu cu un număr de destinații populare, chiar familiare. (Programe și Opțiuni, Căutare, Promter MS-DOS). Toate aceste opțiuni sunt accesibile prin interfața de meniu standard, dar le veți putea accesa mai rapid, ca un meniu de scurtături, prin această interfață text foarte accesibilă.
buton secret desktop windows 10

2. Butonul secret pentru Desktop

Acest buton pentru ecranul de desktop normal este moștenit din Windows 7, dar spre rușinea mea am aflat foarte recent despre existența lui. În partea dreaptă în colțul drept al ecranului este un buton secret pentru desktop. Nu-l vedeți? Uitați-vă până jos de tot și spre colțul din dreapta, până unde este afișată data și ora. Acolo veți găsi un buton argintiu invizibil cumva. Click pe el și toate ferestrele se vor minimiza lăsând Desktop-ul curat. Puteți schimba comportamentul acestui buton din Setări, alegând între a da click pe el sau doar a plasa mouse-ul pentru a vizualiza ecranul Desktop.

rotire ecran windows 10

3. Rotiți ecranul cu ajutorul tastaturii: CTRL + ALT + D + Tastă săgeată

Acest sfat probabil nu va fi util pentru majoritatea dintre cei care citesc acest articol, dar puteți roti ecranul prin apărarea simultană a Ctrl + Alt + D și oricare dintre tastele săgeată.

Tasta săgeată în jos va întoarce ecranul invers, cea din stânga sau cea din dreapta îl vor roti cu 90 de grade lateral iar săgeata în sus va readuce orientarea standard a ecranului. Dacă folosiți mai multe ecrane, această caracteristică vă permite să orientați display-ul într-o direcție.

Alternativ, puteți da click dreapta pe fundalul ecranului de desktop > Graphics Options > Rotation pentru a roti pagina în roate direcțiile. Această caracteristică este valabilă în Windows 7 și 10.

windows 10 activare glisare oprire

4. Activați glisarea pentru oprire

Acest tric funcționează numai în Windows 10, după câte m-am documentat. Este complicat și probabil nu merită efortul pentru ceea ce obțineți în final, dar iată instrucțiunile:

Click-dreapta pe desktop > New > Shortcut. În fereastra apărută, lipiți următoarea linie de cod:

%windir%\System32\SlideToShutDown.exe

Aceasta va crea o iconiță pe care puteți da click pe desktop, și pe care o puteți redenumi așa cum vreți. Pentru a opri prin glisare în jos, dublu click pe iconiță pentru a face să apără un fel de umbră pe care o puteți trage în jos. Apoi folosiți mouse-ul pentru a o trage în jos până la marginea ecranului. Rețineți, nu este hibernare, ci oprire.

activare mod super utilizator windows 10

5. Activați mod super utilizator

Sunteți un utilizator care vrea acces la funcționalitățile PC fără restricții? Atunci modul super utilizator vi se potrivește. Iată cum să îl accesați:

Click dreapta pe ecranul Desktop > New > Folder. Redenumiți noul folder exact așa cum este afișat mai jos:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Pentru a accesa modul super utilizator, dublu click pe folder și distrați-vă responsabil.

click pe placute meniu de start windows 10

6. Click dreapta pe placuțele din meniul de start

Vreți să personalizați acele plăcuțe din meniul de start rapid? Doar faceți click dreapta pe ele pentru a face să apără un meniu pop-up. Acest meniu vă va oferi opțiuni variate ca abilitatea de a țintui sau elibera o plăcuță din Meniul de Start, de a redimensiona ferestrele, sau de a opri acea plăcuță live.

click dreapta pe taskbar windows 10

7. Click dreapta pe taskbar-ul Windows 10

Iată un meniu util care vă va permite să accesați un număr de opțiuni presetate din bara de unelte, Cortana, și scheme de ferestre. Sunt o grămadă acolo și doar la un click distanță.

funcția scuturare windows 10

8. Funcția ”Scuturare”

Această funcție de fapt a debutat în Windows 7, dar am găsit o grămadă de persoane care nu știu de ea (dar ar trebui – e bestială!). Dacă aveți un ecran plin de ferestre, puteți curăța ecranul prin apucarea părții de sus a ferestrei care vă interesează și scuturați pentru a le minimiza pe celelalte. Vă pare rău că ați scuturat tot? Scuturați din nou și ferestrele vor reveni.

trage pentru a țintui o fereastră

9. Trageți pentru a țintui o fereastră

O altă opțiune disponibilă încă din Windows 7, dar cu îmbunătățiri în Windows 10. Dacă apucați orice fereastră, și o trageți către lateralul ecranului, aceasta se va redimensiona exact cât jumătate de ecran.

În Windows 10, aveți opțiunea de a trage de ferestre în orice colț al ecranului pentru ca aceasta să ocupe doar un sfert de ecran. Dacă se întâmplă să folosiți mai  multe ecrane, puteți trage până la marginea unui colț și asteptați până când un semnal prompt vă va anunța dacă fereastra se va deschide în acel colț.

Există și scurtături de taste pentru aceste acțiuni și anume Tasta de Windows + tastele direcționale. (oricare)

jocuri ascunse în Cortana

10. Jocuri ascunse în Cortana

Nu sunt chiar jocuri în adevăratul sens al cuvântului, cât niște chestii cu care să vă omorâți timpul gestionate de asistentul virtual al Windows 10, Cortana. De exemplu, puteți spune sau tasta “Rock Paper Scissors,” “Roll the Die,” or “Flip the Coin” în Cortana pentru a avea o experiență grafică hazlie. Pentru și mai multe sfaturi pentru Cortana puteți vizita această pagină.

They’re not games in the “fun” sense as much as they’re cool little time-killers that Cortana can help you with. You can type (or say) “Rock Paper Scissors,” “Roll the Die,” or “Flip the Coin” in Cortana to have a fun(?) graphic gaming experience. For even more Cortana tips you can check out our roundup.

https://www.pcmag.com/feature/347136/hidden-tricks-inside-windows-10

Evenimente promovate

Events Pro  |  Nu există evenimente create, adaugă câteva te rugăm.

Locații recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact