Învățământ la grămadă în 145 de școli din Argeș

În 145 de şcoli din Argeş dintre cele 202 cu personalitate juridică orele se ţin cu câte două, trei sau chiar patru clase în acelaşi timp. Această metodă de predare se numeşte învăţământ simultan şi este o practică întâlnită în 58 dintre localităţile judeţului nostru.

[wp_ad_camp_1]

Învăţământul simultan are loc în momentul în care numărul elevilor este foarte mic, iar profesorul sau învăţătorul este nevoit să fuzioneze două sau mai multe clase şi să le predea copiilor de diferite vârste în acelaşi timp. Clasele în regim simultan sunt organizate în localităţile în care numărul de elevi este mai mic decât efectivul minim prevăzut de lege şi nu există posibilitatea transportului şcolar. În Argeş, metoda de predare simultană se aplică atât în ciclul primar, cât şi în cel gimnazial.

Citiți și: Înscriere în clasa pregătitoare 2019. Planuri împotriva vizelor de flotant

Harta şcolilor cu simultan

Sute de copii din Argeş învaţă la şcoală alături de colegi mai mari sau mai mici, în clase cu predare simultană. Majoritatea sunt elevi în ciclul primar. Unităţile de învăţământ în care se practică acest sistem sunt atât în localităţi izolate, cât şi în cele aflate la doar câţiva kilometri de oraş.

Împreună cu Sorinel Fusea, inspector şcolar general adjunct, am întocmit harta şcolilor argeşene care au clase în regim simultan.

Efective mici de copii întâlnim mai ales în şcolile săteşti, dar cu aceeaşi criză se confruntă şi unităţi de învăţământ de la oraş. În Argeş avem şcoli cu mai puţin de 100 de elevi, unde se predă în regim simultan în următoarele localităţi: Câmpulung (Apa Sărată şi Grădişte), Curtea de Argeş („Sf. Apostol Andrei” şi Noapteş), Ştefăneşti (Primare Nr. 1 şi Nr. 2), Albeştii de Argeş (Brăteşti şi Dumireşti), Băbana (Slătioarele), Băiculeşti (Gimnaziala, Tutana, Valea Brazilor, Valea lui Enache, Măniceşti, Anghineşti), Bălileşti (Gimnaziala, Poieniţa, Băjeşti, Priboaia, Goleşti), Beleţi-Negreşti (Gimnaziala, Lenţea), Bârla (Nr. 1, Urluieni, Mozăceni), Boteni (Lunca), Boţeşti („Ilie Stoenescu”), Brăduleţ (Galeşu), Budeasa (Gălăşeşti, Caloteşti), Bughea de Sus (Gimnaziala Nr. 1), Călineşti (Radu Negru), Căteasca (Gimnaziala, Cireşu, Gruiu, Recea, Catanele), Cepari („Nicolae Velea”, Primare – Nr. 1 şi Nr. 2), Cetăţeni (Gimnaziala Nr. 1), Cicăneşti (Nicoleşti), Ciomăgeşti (Gimnaziala, Bratia), Cocu (Gimnaziala Nr. 1), Coşeşti (Primara Jupâneşti), Cotmeana (Gimnaziala), Cuca („Mircea Ghiţulescu”, Lăunele, Cârceşti, Măcăi), Davideşti (Gimnaziala, Conţeşti, Olteanca), Dâmbovicioara (Podu Dâmboviţei), Dârmăneşti (Gimnaziala, Piscani), Dobreşti (Gimnaziala Nr. 1, Făureşti), Dragoslavele (Valea Hotarului), Drăganu („George Marinescu”), Hârseşti (Gimnaziala Nr. 1, Hârseşti), Hârtieşti (Gimnaziala Nr. 1, Lucieni, Lespezi), Lereşti (Pojorâta), Mălureni (Tufanu), Merişani (Dobrogostea, Vâlcele, Malu Vânăt), Mihăeşti (Valea Popii, Drăghici, Furnicoşi, Văcarea, Limpedea), Mozăceni (Babaroaga şi Mişei), Mioarele (Gimnaziala Nr. 1, Coceneşti), Morăreşti (Nr. 1), Moşoaia (Gimnaziala), Negraşi („Petre Badea”, Bârlogu), Nucşoara („Alexandru Moldoveanu”), Pietroşani (Retevoeşti), Poienarii de Argeş (Gimnaziala Nr. 1), Poienarii de Muscel (Gimnaziala Nr. 1), Poiana Lacului (Sămara şi Metofu), Popeşti („Victor Ţârcovnicu”), Râca („Ilie Stănculescu”), Răteşti („Gheorghe I.I.C. Brătianu”, Pătuleni, Furdueşti, Ciupa-Nejlovel), Recea (Deagurile), Sălătrucu („Radu Şerban”, Primare – Nr. 1, Nr. 2 şi Nr. 3), Săpata („Dumitru Udrescu”, Găinuşa), Schitu Goleşti (Rudărie), Stâlpeni (Rădeşti şi Livezeni), Stoeneşti (Gimnaziala Nr. 1, Piatra, Coteneşti), Suseni („Ioan Rizescu”), Ştefan cel Mare (Glavacioc), Şuici („Toma Brătianu”, Primara Nr. 1), Teiu („Vladimir Streinu”), Ţiţeşti (Primara Nr. 2), Uda (Gimnaziala Nr. 1, Săliştea, Govora), Valea Iaşului (Gimnaziala Nr. 1), Vlădeşti (Gimnaziala Nr. 1, Vlădeştii de Sus) şi Vultureşti (Vultureşti şi Bârzeşti).

Şcolile cu cei mai puţini elevi

* Şcoala primară Valea lui Enache din comuna Băiculeşti, cu regim simultan, se remarcă prin cel mai mic efectiv de copii, însumând doar şapte elevi; trei sunt în clasa a II-a şi ceilalţi patru într-a IV-a.

* Pentru a-i număra pe toţi elevii înscrişi la Şcoala primară Apa Sărată din municipiul Câmpulug sunt suficiente degetele de la două mâini, fiindcă un şcolar este în clasa I, doi într-a II-a, patru într-a III-a şi unul într-a IV-a. În total avem opt elevi şi un singur învăţător, care predă în sistem de dublu-simultan. Cei opt colegi de şcoală, care împart aceeaşi sală de curs şi acelaşi învăţător, au vârste cuprinse între 7 şi 12 ani.

* Şcoala Primară Nr. 2 Ştefăneşti, unde predarea este tot în sistem simultan, este frecventată de 19 copii; în aceeaşi sală găsim în bănci: patru elevi din clasa I, patru din clasa a II-a, şase din clasa a III-a şi cinci din clasa a IV-a.

Învăţământul, în colaps

Cum în mediul rural din Argeş, numărul copiilor este în continuă scădere, tot mai multe unităţi şcolare au fost nevoite să organizeze clase cu predare în sistem simultan. În aceste condiţii, cei câţiva prichindei de la pregătitoare îşi desfăşoară activitatea alături de colegi mai mari, în aceeaşi sală de curs. Iar un învăţător lucrează în acelaşi timp cu două, trei sau patru clase, adică într-o oră de curs nu predă o singură lecţie, ci două, trei sau patru, după caz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *