Epidemia de gripă – Ultimul bilanț arată rău!

bolnavi gripa

76 de argeşeni cu gripă, trei cazuri mortale, plus 6.000 de viroze şi peste 1.100 de pneumopatii!

În Argeş, al treilea caz de deces cauzat de gripă fost confirmat la finele săptămânii trecute. Direcţia de Sănătate Publică ne-a informat că virusul gripal AH1 a răpus un bărbat de 46 de ani din Piteşti, cu multiple comorbidităţi. Acesta a murit la Spitalul „Matei Balş”din Bucureşti, unde se afla internat.

[wp_ad_camp_1]

Nevaccinaţi

De la instalarea sezonului rece şi până vinerea trecută, 76 de argeşeni au fost dianosticaţi cu gripă, trei cazuri fiind mortale. 58 dintre pacienţi au fost infectaţi cu virusul gripal AH1, 15 – cu virusul gripal AH3 şi alţi trei – cu virusul A nesubtipat. Niciunul nu a fost vaccinat antigripal. Ultimii zece bolnavi trecuţi pe lista îmbolnăvirilor de sezon – un copil de un an, cinci femei cu vârste între 62 şi 96 de ani şi patru bărbaţi cu vârste între 51 şi 61 de ani – sunt din Piteşti, Câmpulung, Budeasa, Schitu Goleşti, Morăreşti, Bughea şi Vlădeşti.

Val de viroze

Conform DSP Argeş, infecţiile respiratorii s-au înmulţit în prima lună a anului. Astfel, în prima săptămână din ianuarie, medicii din Argeş au raportat 1.234 viroze şi 221 pneumopatii, în a doua – 1.433/267, în a treia – 1.544/285, iar în a patra – 1.839/341. Comparativ, în aceeaşi perioadă a lui 2018 evoluţia infecţiilor respiratorii a fost diferită, în sensul că în a doua săptămână din ianuarie au fost înregistrate cele mai multe cazuri (1.673 viroze şi 255 pneumopatii).

Mai puţine absenţe

Pe măsură ce s-a apropiat vacanţa intersemestrială, a scăzut considerabil numărul şcolarilor şi preşcolarilor care au lipsit de la cursuri, săptămâna trecută, din cauza unor afecţiuni respiratorii (ori de frica viruşilor gripali). Potrivit DSP Argeş, rata absenteismului în unităţile de învăţământ din judeţ a fost, joi, de 5% (faţă de 16%, înregistrată luni, marţi, miercuri). Ca atare, pe fondul epidemiei de gripă, în nicio unitate şcolară din judeţ nu au fost suspendate cursurile.

Citiți și: Prima victimă răpusă de epidemia de gripă din județul Argeș

Pe de altă parte, DSP Argeş a precizat că în perioada vacanţei (adică până la 10 februarie) vor fi efectuate acţiuni de dezinfecţie şi curăţenie în şcoli şi grădiniţe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *