Raza: Oprit
Raza: km
Set radius for geolocation
post-title Coronavirus alias COVID-19 nu este decât un virus gripal

Coronavirus alias COVID-19 nu este decât un virus gripal

Coronavirus alias COVID-19 nu este decât un virus gripal

Coronavirus alias COVID-19 nu este decât un virus gripal

Când se răspândeşte cel mai bine virusul ucigaş – pe căldură sau pe frig? Adrian Stoica, şeful Compartimentului de Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş spulberă mitul potrivit căruia noul coronavirus ar fi sensibil la temperaturi ridicate, să zicem de 20 grade Celsius. Pe de altă parte, alerta de infecţie cu virusul Covid-19 (coronavirus) se suprapune, în România, cu epidemia de gripă sezonieră. Virusurile se pot combina. Cât de aproape de realitate este acest scenariu sumbru? Medicul epidemiolog Adrian Stoica ne lămureşte, în ceea ce urmează.

Adrian Stoica explică: „Virusul trăieşte şi se înmulţeşte în organismul uman. Rezistă destul de mult pe suprafeţe şi pe obiecte din mediul înconjurător. Rezistă un număr variabil de zile, chiar şi la o săptămână, în funcţie de condiţiile de umiditate, de temperatură etc. şi tocmai de aceea trebuie făcute dezinfecţia şi aerisirea, pentru primenirea aerului. Foarte important este spălatul mâinilor cu apă şi săpun, pentru că mâna murdară este un vector important al acestor microbi.

Citește și: Samsarii de mașini din Pitești și Mărăcineni săltați de mascați

În acest an, virusul gripei sezoniere evoluează în limitele numărului aşteptat de cazuri. E o uşoară depăşire faţă de anul trecut. Dar, din fericire, severitatea a fost sub cea din 2019, fiind mai puţine decese în 2020, faţă de anul trecut. Până în acest moment nu s-au descris co-infecţii şi recombinări de material genetic între cele două virusuri. Să nu uităm că la noi nu s-a descris nicio infecţie cu coronavirus. Dar sunt două probleme de sănătate publică ce au foarte multe asemănări. Măsurile care protejează de gripă aproape în totalitate protejează şi de coronavirus, pentru că au aceeaşi cale de transmitere şi multe similarităţi în ceea ce priveşte istoria naturală a bolii. Adică, afectează cu precădere persoane mai în vârstă şi evoluează mai sever la cei care au alte boli de fond.”

Evenimente promovate

Events Pro  |  Nu există evenimente create, adaugă câteva te rugăm.

Locații recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact