Cel mai modern planetariu din România

planetariu pitesti 2

Muzeul Județean Argeș are, începând cu luna noiembrie, cel mai modern planetariu 4K UHD din România. Potrivit domnului manager general Cornel Popescu, Planetariul Muzeului Județean Argeș a fost inaugurat în anul 2008, fiind primul planetariu digital din România.

[wp_ad_camp_1]

Tehnologia de la acea vreme oferea o rezoluție Full HD, cu două proiectoare montate în centrul sălii de planetariu, și un program de proiecție Sky Explorer 1.

„Acum la 10 ani distanță am inaugurat un alt sistem de proiecție tip planetariu. Este vorba de un planetariu cu tehnologie 4K UHD iar ca sistem de operare Sky Explorer 4. Este cel mai modern din România la ora actuală și, conform producătorului RSA COSMOS, cel mai modern la nivelul Europei de Sud-Est.

Citiți și: Muzeul Județean Argeș – Prezentare generală

Îi așteptăm pe toți cei pasionați de astronomie, de lumea astrelor, să ne viziteze și să participe atât la proiecțiile de tip planetariu cât și la aplicațiile didactice pentru că sistemul permite și acest lucru. Sursa de finanțare a proiectului este exclusiv de la Consiliul Judeșean Argeș. A crescut calitatea proiecțiilor, sunt convins că va crește și numărul vizitatorilor noștri.

planetariu pitesti

Prețul unui bilet este de 2 lei pentru elevi, studenți și copii și 6 lei pentru adulți. Ca proiecte de viitor vom achiziționa filme noi, se va construi o nouă cale de acces de tip funicular la Cetatea Poenari, vom avea restaurarea Galeriei de Artă și a Muzeului Județean Argeș”, a mai spus managerul Cornel POPESCU.

Citiți și: Misiunile Apollo. Rusia cere anchetarea aselenizărilor din anii 70

Despre achiziționarea și instalarea unui nou sistem de proiecție pentru planetariu cu o rezoluție 4K UHD ne-a vorbit și Elena Stâlpeanu, director marketing Muzeul Județean Argeș.

„Noile echipamente ce cuprind proiectoare, calculatoare, programele specifice necesare proiecțiilor sunt de ultimă generație, tehnologia aparținând începutului de an 2018.

Noul planetariu este construit de firma S.C. Magic View S.R.L. în colaborare cu RSA COSMOS, costul final al proiectului fiind de 896.546 RON cu TVA inclus.

Noile proiectoare cu tehnologie laser, sunt montate sub cupola de proiecție, ceea ce oferă o mai bună vizualizare în sală și o mult mai puternică luminozitate, iar programul folosit pentru proiecție este Sky Explorer 2018. Acum, este posibilă și conectarea la un telescop modern, putând fi făcute în timp real, acestea fiind proiectate direct în planetariu.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *