Autostrada Pitești – Sibiu va avea 9 tuneluri

Nici nu au început lucrările și cea mai așteptată autostradă a României, Sibiu-Piteşti, suferă modificări. Cu doar 11 kilometri rămași de scos la licitație, șefii de la Drumuri anunță că șoseaua de mare viteză va avea 9 tuneluri cu o lungime totală de 8 kilometri și 8 noduri rutiere. Potrivit traseului stabilit în urmă cu doi ani, autostrada avea pe parcurs cu două tuneluri mai puțin și cu două noduri mai mult. Cine vrea să construiască autostrada trebuie întâi să demonstreze că ştie să facă tuneluri şi că are şi cu ce.

[wp_ad_camp_1]

Când va fi gata, autostrada Sibiu-Piteşti va avea nouă tuneluri.

Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR: „60 la sută din costuri sunt date de aceste structuri, aceste lucrări de artă însemnând tuneluri şi viaducte. Avem 130 de viaducte şi 8 kilometri de tuneluri”.

Cele mai grele lucrări vor fi la cei 68 de kilometri dintre Boița-Cornetu și Tigveni, unde se află 8 din cele 9 tuneluri ale autostrăzii. Faţă de traseul din 2016 s-au mai adăugat două, în zona unde autostrada va ocoli localitatea Boița, la ieșirea din Valea Oltului.

Cele mai mari tuneluri vor fi, însă, la Câineni şi Poiana. Vor avea 1,6, respectiv 1,7 kilometri. Numai pentru realizarea celor 68 de kilometri dintre Boiţa şi Tigveni, şefii de la Drumuri au pus deoparte circa 9 miliarde de lei. Proiectarea va dura un an și jumătate, iar construcția cinci.

Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR: „Firmele care se vor prezenta la licitaţie vor trece printr-o fază de precalificare. Vom discuta cu ei să ne convingem că pot executa acest tip de proiecte. Aici vorbim de palmaresul lor, de capacitatea lor de a face rost de utilaje pentru foraj. Ca atare nu orice firmă poate construi aceste tuneluri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *