10 metode prin care mărești puterea semnalului Wi-Fi

Introducere: Problemele de semnal

Iată câteva sfaturi rapide pentru a obține un semnal cât mai puternic de la router-ul dumneavoastră wireless, pentru extinderea și optimizarea acoperirii Wi-Fi precum și mărirea vitezei de navigare.

Viteza de navigare foarte scăzută, lipsa posibilităților de a face streaming, semnal Wi-Fi căzut, zone moarte de acoperire wireless – oricare din aceste probleme sunt extrem de enervante într-o lume unde prezența online a devenit, pentru majoritatea, la fel de necesară ca și aerul. Ei bine, poate nu așa de necesar, dar destul de important. Dacă singura modalitate  de a obține o recepție decentă este doar prin prezența dumneavoastră în aceeași cameră cu router-ul wireless, aceste sfaturi simple vă pot ajuta să vă optimizați rețeaua. Distanța este cea mai evidentă problemă, dat fiind faptul că întotdeauna există o distanță maximă până la care semnalul wireless poate fi transmis.

Acoperirea wireless

Dacă rețeaua trebuie să acopere o zonă mai mare decât router-ul este capabil să transmită, sau dacă există multe coridoare și pereți prin care semnalul trebuie să penetreze, performanța va avea de suferit. Deasemenea interferențele sunt o mare problemă, în special pentru cei care locuiesc în zone dens populate. Semnalele de la alte rețele wireless și de la alte dispozitive electronice pot avea impact asupra vitezei, cum deasemenea pot avea și zidurile. Mai multe sisteme de telefonie și alte dispozitive wireless pot să interfereze cu semnalul Wi-Fi. Această problemă este o temă de gândire atunci când faceți cumpărături pentru un nou telefon – multe dintre ele, în zilele noastre,  folosesc DECT 6.0 care coexistă foarte bine cu rețelele Wi-Fi standard.

Uneori este posibil ca problema să nu fie interferențele sau alte rețele. Este posibil oare, să aveți oaspeți nepoftiți care profită de rețeaua dumneavoastră? Oricând puteți verifica interfața de administrator a router-ului pentru a vizualiza numărul de dispozitive conectate. Sau puteți folosi un software tip analizator de rețea pentru a vedea dacă dispozitive nedorite sunt conectate la rețeaua personală. Dacă este o rețea deschisă, inchideți-o. Setați securitatea rețelei, de preferat WPA2, deoarece protocolul WEP nu este atât de puternic, și folosiți parole puternice care sunt greu de ghicit pentru alții.

Există totuși o grămadă de motive pentru care conexiunea dumneavoastră wireless nu este ideală. Din fericire, avem câteva sfaturi tehnice care vă pot ajuta în această problemă, iar multe dintre ele nu costă nici măcar un leu.

trendnet firmware

1. Actualizați firmware-ul router-ului

Poate că router-ul dumneavoastră are nevoie de o actualizare. Producătorii de routere mereu îmbunătățesc software-ul pentru a stoarce puțin mai multă performanță și viteză. Cât de ușor sau de greu este depinde în întregime de producătorul dispozitivului sau de model. Majoritatea router-elor actuale au înglobate în interfața de administrare procesul de actualizare, așa că totul se reduce la un simplu click pe butonul de upgrade. Unele modele, în mod special dacă sunt vechi, încă necesită găsirea și apoi descărcarea de pe site-ul producătorului. Este mai complicat, dar totuși este cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faceți.

De fapt, chiar dacă rețeaua dumneavoastră nu dă rateuri, ar trebui totuși să faceți actualizări de firmware în mod regulat. Veți beneficia în acest fel de performanțe sporite, mai multe facilități și de actualizări de securitate.

move-it-move-it

2. Plasați router-ul într-o poziție optimă

Nu toate camerele și spațiile sunt create egal. Problema este că locul unde vă poziționați router-ul poate afecta acoperirea wireless. Poate părea logic să plasăm router-ul într-o debara pentru a nu ne împiedica de el sau lângă fereastră pe unde vine cablul, dar nu întotdeauna asta e logica. Un router prin fir poate fi pus oriunde și chiar să uităm de el. Pe de altă parte, un router wireless are nevoie de spațiu trebuind să stea departe de ziduri sau alte obstrucții. Și nu este vorba numai de ziduri fizice. Electrocasnicele mari sau alte dispozitive electronice care funcționează în imediata apropiere pot influența performanța Wi-Fi.

Dacă router-ul are antenă externă, orientați-o vertical pentru a câștiga acoperire. Ridicați-l cât mai sus dacă puteți. Îl puteți monta pe un zid, îl puteți pune pe un raft sau pe o masă pentru a obține un semnal mai bun. Există o grămadă de programe care vă pot ajuta să vizualizați acoperirea rețelei dumneavoastră. Personal prefer Heatmapper, sau inSSIDer for Office, care vă arată atât locurile cu semnal puternic cât și slab ale rețelei. Există și o mulțime de aplicații mobile cum ar fi Netgear’s WiFi Analytics.

What is your frequency

3. Care este frecvența dumneavoastră?

Verificați încă o dată interfața de administrator a router-ului și asigurați-vă că îl aveți configurat pentru performanță optimă. Dacă aveți un router dual-band, cu siguranță veți avea mai mult succes dacă treceți pe frecvența de 5 GHz în loc de cea obișnuită de 2.4 GHz. Cu siguranță veți avea mult mai puține interfețe de la alte rețele wireless sau dispozitive pentru că banda de 5 GHz nu este așa de folosită. Trecerea se realizează chiar foarte simplu. Verificați dacă interfața de admin a router-ului oferă 5 GHz. Dacă oferă, activați opțiunea, apoi setați rețeaua ca și cum ați face-o în mod normal.

4. Schimbați canalul

V-ați jucat vreodată cu walkie-talkie când erați mic? Atunci, cu siguranță, va amintiți că dacă unitățile nu erau pe același canal nu vă puteați auzi. Sau dacă nimereați din greșeală pe un alt canal puteați asculta conversația altuia de pe o cu totul altă stație. Același principiu și cu dispozitivele de monitorizare pentru copii.

În aceeași manieră, toate router-ele moderne sunt multicanal, ca să poată să schimbe pe mai multe canale când comunică cu dispozitivele dumneavoastră. Aveți tendința să folosiți canalul implicit al router-ului, dar dacă și router-ul vecinului îl folosește pe același, veți avea probleme de recepție a semnalului. Pe calculatoarele bazate pe Windows, puteți vedea ce canale folosesc rețele Wi-Fi vecine. Din lina de comandă MS-DOS (în Windows 7) și mai sus) dacă tastați netsh wlan show all, veți vedea toate rețelele și canalele care sunt folosite de acestea în vecinătatea dumneavoastră. De exemplu în vecinătatea nostră, majoritatea rețelelor folosesc canalele 6 și 11.

Imediat ce aflăm ce canale sunt folosite, alegeți unul care este mai puțin folosit și schimbați manual setările router-ului pentru a putea transmite pe acel canal. Puteți găsi această setare în interfața grafică de administrare la capitolul rețele. Deși interfața poate diferi de la fabricant la fabricant, în general veți găsi aceste opțiuni în categoria setărilor de bază pentru wireless.

5. Controlul calității

Majoritatea routerelor moderne vin la pachet cu niște utilitare de control al calității  (QoS) pentru a limita lățimea de bandă (traficul) generat de aplicații. Acestea pot fi extrem de utile dacă faceți mult streaming video, sau folosiți in exces servicii VoIP (Skype). Ultimul lucru pe care îl doriți este să pierdeți din calitatea video sau a apelului doar pentru că cineva descarcă un fișier video gigantic din Dropbox. Puteți, de exemplu, să specificați care aplicații sau servicii au prioritate și să setați download-urile cu o prioritate scăzută în anumite momente ale zilei. Desigur, va dura mai mult să descărcați acel fișier, dar toată lumea conectată la acea retea vă va mulțumi.

Setările QoS pot fi găsite de regulă în setările avansate ale interfeței grafice de administrare. Unele routere pot ușura această sarcină prin oferirea unor setări de tip multimedia sau de gaming (jocuri), pentru ca dumneavoastră să știți ca acele aplicații vor fi prioritizate.

6. Nu vă bazați pe tehnică învechită

Până acum sfaturile din acest articol au fost despre cum să maximizați randamentul echipamentului personal Wi-Fi, dar dacă funcționați cu echipament învechit, nu vă puteți aștepta la performanțe. Avem tendința de a merge pe ideea „dacă nu-i stricat, nu încerca să-l repari” mai ales cu dispozitivele de rețelistică. Dar dacă ați cumpărat router-ul personal acum 2 ani probabil că încă mai funcționează pe standardul 802.11 g. Încă mai există chiar routere care funcționează cu standardul 802.11 b. Aceste standarde wireless sunt limitate la lungimea de bandă foarte mult.

În concluzie, toate sfaturile tehnice menționate mai sus nu vor face minuni luând în considerare ca lățimea maximă de bandă pentru 802.11 g este de de 54Mbps. Ca urmare comparați acesta cu cele din routerele moderne, adică 802.11n la 300 Mbps, sau 802.11ac la 1Gbps. Plănuiesc să scriu și un articol despre cele mai bune routere.

Standardul 802.11 a/c/n

Nu trebuie să luați în calcul numai vechimea router-ului. Dacă ați cumpărat un PC în ultimii câțiva ani, este mai mult decât probabil să aveți un adaptor wireless 802.11 ac, sau cel puțin 802.11n, deci ar trebui să fie compatibil cu router-ele mai noi. Dar dacă laptopul dvs. nu are integrat un adaptor actualizat, puteți cumpăra un adaptor wireless USB. În unele cazuri, avedtea pot performa mai bine decât cele montate din fabrică, așa că dacă rețeaua dvs. este pe 802.11ac, dar totuși nu obțineți performanțele așteptate, verificați adaptorul. Nu mai sunt așa de scumpe, și având unul diferența poate fi uriașă.

Router-ele 802.11ac Multi User-Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO) încep deja să invadeze piața. Routerele MU-MIMO, ca de exemplu Linksys EA7500 Max-Stream AC1900, poate trimite și recepționa multiple fluxuri.de date simultan de la mai multe dispozitive fară degradarea lațimii de bandă. Dar pentru asta este bine să realizați niște teste de compatibilitate MU-MIMO de la router către dispozitivele din rețea și viceversa.

7. Schimbați-vă antena

Dacă router-ul are antena internă, adăugarea uneia externe ar fi o idee bună, pentru că cea din urmă va avea evident un semnal mai puternic. Mulți fabricanți de routere vând antene omnidirecționale, care trimit semnal în toate direcțiile sau antene direcționale cere trimit semnal doar într-o singură direcție. Majoritatea antenelor interne tind să fie omnidirecționale, așa că dacă vă hotărâți să cumpăeați una externă nu poate fi decât o decizie înțeleaptă pentru a putea face diferența. Antenele direcționale tint să reprezinte o alternativă opțională mai bună, de vreme ce logica bunului simț spune că nu puteți avea zone slabe în toate direcțiile pentru rețeaua dumneavoastră. Îndreptați antena externă în direcția zonei slabe, și va începe să emită semnal în conformitate. Verificați totuși și website-ul producătorului pentru detalii despre cum să le cumpărați.

netgear nighthawk ac1900 wi-fi range extender ex7000

8. Instalați un dispozitiv pentru extinderea semnalului Wi-Fi

Poate totuși este vorba despre dimeniunea camerei. Toate routerele au capabilitatea de a emite acceptabil până la o anumită distanță. Mai departe de atât, semnalul devine foarte slab. Dacă rețeaua dvs. acoperă o zonă vastă, aveți cu siguranță nevoie de un dispozitive pentru mărirea zonei de acoperire Wi-Fi (extender), deasemenea denumite și repetitoare, pentru a vă ajuta să măriți puterea semnalului. Este de asemnea o idee bună dacă acea zonă este cu pereți groși sau alte structuri fizice care pot bloca semnalul.

Dispozitivele pentru mărirea puterii semnalului Wi-Fi, arată ca niște routere standard, dar funcționează diferit. Pentru începători, acestea primesc semnalul Wi-Fi existent de la router-ul wireless personal și pur și simplu îl retransmit. Din punctul de vedere al router-ului, dispozitivul de mărire a razei de acoperire este doar un alt client cu un o adresă IP la fel ca un laptop. Deși nu este un router, ar trebui sa foloiți aceleași reguli de plasament; acesta ar trebui să fie suficient de aproape de router pentru recepționa un semnal optim, dar destul de aproape de zona neacoperită pentru a-și îndeplini menirea de extindere a semnalului. Nu aveți nevoie de un dispozitiv care sa fie de aceeași marcă sau firmă cu router-ul, dar ar trebui să alegeți unul capabil să vă transmită semnalul. De exemplu, nu cumpărați un extender 802.11n dacă router-ul este 802.11ac.

9. Upgrade la un sistem Wi-Fi bazat pe mai multe dispozitive?

Dispozitivele de extindere vă ajută să aduceți semnalul în zonele moarte, dar de regulă ne dau jumătate din lățimea de bandă pe care o avem de la router-ul de bază. Punctele de acces oferă mai multă lățime de bandă, dar au nevoie de o conexiune prin fir cu router-ul principal. Și ambele soluții, în mod evident crează o nouă rețea SSID la care va trebui să vă conectați în timp ce vă plimbați dintr-o zonă în alta a casei. Dacă doriți conectivitate perfectă oriunde în casă luați în considerare un sistem Wi-Fi.

Gândit pentru a acoperi fiecare colț al casei dvs., sistemele Wi-Fi se compun din câteva componente rețelistice. Este router-ul principal care este conectat direct la modem, și o serie de module satelitare, sau noduri, pe care le puteți plasa prin casă. Toate sunt parte a unei singure rețele wireless, și împărtășesc aceleași SSID și parolă. Spre deosebire de extendere, care comunică cu router-ele via benzile radio 2.4GHz sau 5GHz, majoritatea sistemelor Wi-Fi cu sateliți folosesc tehnologia tip mesh pentru a intercomunica.

Despre sistemele Wi-Fi

Sistemele Wi-Fi de cele mai multe ori vin la pachet cu aplicații mobile care vă ghidează prin procesul de instalare cu ajutorul unor pași ilustrați ușor de urmat. Aplicația vă spune unde să plasați fiecare nod pentru acoperire maximă și alege cel mai bun canal Wi-Fi și radio pentru performanțe optime. Sistemele Wi-Fi sunt ușor de administrat folosind un smartphone, permițându-vă să dezactivați accesul Wi-Fi la anumite dispozitive doar apăsând doar un buton și să dați altor dispozitive din rețea prioritate fără a trebui să vă conectați într-o consolă de administrare a rețelei complicate. Dezavantajul: Sistemele Wi-Fi nu sunt deloc ieftine, în special dacă aveți o casă mare, care necesită noduri multiple. Dar dacă totuși vă gandiți să achiziționați un router nou oricum, merită să le luați în considerare ca alternativă.

get in the guts

10. În interiorul router-ului dumneavoastră

Cei mai adventuroși pot căuta sistemul de operare pentru routere DD-WRT care este open source. Mulți fabricanți de routere, ca Linksys, Netgear, și TrendNET oferă routere care rulează DD-WRT. Sau pur și simplu puțeți descărca DD-WRT și instala pe orice router il aveți la îndemână. DD-WRT poate să mărească performanțele și să vă dea acces la caracteristici mult mai avansate inclusiv VPN (Rețele Virtuale Private), securitate, și setări granulare.

[button title=”Testează-ți viteza conexiunii de internet !!!” titlecolor=”#ffffff” width=”53%” url=”http://ghidpitesti.speedtestcustom.com” urlnewwindow=”1″ bgcolor=”#f20b0b” button marginbottom=”20″ button align=”center”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *